V. HÁGY: Na Slovensku sa plánuje ukončenie plošného očkovania proti TBC

21.03.2011 Poprad

Vyšné Hágy 21. marca (TASR) – Na Slovensku sa plánuje ukončiť plošné očkovanie detí proti tuberkulóze (TBC). TASR to dnes potvrdila primárka Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných v Dolnom Smokovci Martina Miškovská. Súvisí to hlavne s dlhoročným poklesom výskytu TBC na Slovensku.
„V odborných kruhoch Slovenská pneumoftizeologická spoločnosť v prípade, že sa bude držať takýto priaznivý trend v detskej tuberkulóze a TBC celkovo, uvažuje aj o zrušení plošného očkovania proti TBC,“ doplnila Miškovská. Neuvažuje sa však o absolútnom zrušení očkovania. To znamená, že sa budú naďalej očkovať vybrané rizikové skupiny obyvateľstva. „Rizikové skupiny sú sociálne slabšie skupiny, u nás sú to predovšetkým rómske deti, potom sú to deti, u ktorých je riziko závažných porúch imunity, kde by mohla mať TBC závažný priebeh,“ doplnila Miškovská.
V minulom roku zaznamenali na Slovensku 11 novozistených prípadov detskej TBC vo veku 0 až 14 rokov. „Intencia každým rokom klesá, tak ako klesá TBC u dospelých, klesá aj u detí,“ objasnila Miškovská. Intencia výskytu TBC u detí sa v minulom roku pohybovala okolo 1,5 prípadu na 100.000 detí. Intencia TBC na Slovensku celkovo predstavuje za rok 2010 8,17 prípadu na 100.000 obyvateľov.
Aj vďaka klesajúcemu trendu sa v roku 2012 plánuje ukončenie plošného očkovania proti TBC. „Dovtedy musia byť urobené dôkladné štúdie, rozbory, aké sú nežiaduce účinky po očkovaní, aké sú náklady na očkovanie, na liečbu a podľa toho sa určí ďalší postup,“ uzavrela Miškovská.
 

Vyberte región